Efter att den nya lagen om minskad förbrukning av plastpåsar trädde i kraft 1 juni 2017, har vi fått många frågor om vilken typ av påse som är mest klimatsmart. I den här guiden har vi sammanställt några fördelar och nackdelar med de vanligaste alternativen, så att du lättare ska kunna göra valet mellan påsar av papper, plast, bomull eller polyester.
Vill du ha hjälp att välja rätt påse utifrån dina behov?
Papperspåse
Kanske är papperspåsen det första du tänker på när du tänker dig en miljövänlig påse? Låt oss titta på om det stämmer!
Fördelar:
- Papperspåsar görs av förnyelsebar råvara och bidrar alltså inte till utarmning av jordens resurser.
- Papper kan återvinnas och användas i nya pappersprodukter.
- Papper är nedbrytningsbart och bidrar inte till nedskräpning på samma sätt som plast.
- Väljer du påsar gjorda av FSCⓇ-certifierat (Forest Stewardship CouncilⓇ)* papper kommer råvaran från garanterat hållbart skogsbruk.
Nackdelar:
- En medelstor papperspåse orsakar utsläpp av 430 g koldioxid, vilket är tre gånger mer än en likvärdig plastpåse orsakar. Papper är helt enkelt ganska energikrävande att tillverka. Till stor del beror det på att de maskiner som används i skogsbruk och de transporter som krävs behöver mycket energi. Det är till och med så att en femtedel av jordens koldioxidutsläpp orsakas av skogsindustrin!
- Eftersom träd binder koldioxid så ger avverkningen av skog dessutom en dubbel koldioxideffekt.
*Fråga gärna efter Aviseras FSC-certifierade produkter (Licensnummer: FSC-C110916)
Plastpåse
Plast är ett material som ofta får symbolisera nedskräpning och kortsiktigt tänkande. Men vad är sant – egentligen?
Fördelar:
- Plast är ett energisnålt material. Det beror mycket på att plastpåsar är både lätta och tunna. Det går inte åt så mycket råmaterial för varje påse och transporterna blir väldigt effektiva per påse. Därför orsakar en plastpåse bara 1/3 så mycket koldioxidutsläpp som en papperspåse!
- Vi återvinner ganska mycket plast i Sverige, vilket betyder att råvaran i alla fall till viss del tas tillvara.
Nackdelar:
- Nästan alltid tillverkad av en icke förnyelsebar råvara (olja), även om det finns en del alternativ, som påsar tillverkade av sockerrör, majs, snäckskal eller 100 % återvunnen plast.
- Kan bidra till nedskräpning i naturen, eftersom även nedbrytningsbar plast behöver mycket lång tid för att brytas ned.
Bomullskasse
När det gäller påsar som kan återanvändas har tygpåsar i bomull länge varit ett vanligt alternativ. En påse av ett naturmaterial borde väl vara miljövänligt – eller?
Fördelar:
- Tygpåsar i bomull tillverkas av en förnyelsebar råvara.
- Bomullskassen är gjord för att återanvändas. Den kan tvättas och användas om och om igen, nästan ett oändligt antal gånger innan den är utsliten.
- Det finns både återvunnen, ekologisk, OEKO-TEX®-certifierad och Fairtrade-bomull för den som vill göra ett hållbart materialval.
Nackdelar:
- Det går åt stora mängder energi och därmed koldioxid för att tillverka bomull. Tillverkning och transport av en bomullskasse orsakar utsläpp av 4 kg (4000 g) koldioxid, alltså 100 gånger mer än en papperspåse och 300 gånger mer än en plastpåse! Anledningen är att det behövs oerhört mycket vatten för att odla bomull. Vattenförsörjningen kräver ofta transporter som bidrar med koldioxidutsläpp.
- Det är en väldigt liten del av hela bomullsplantan som används vid framställning av bomull. En bomullsboll väger bara ca 2–6 gram.
Polyesterkasse
Polyesterkassen börjar bli vanligare som shoppingkasse och finns i olika varianter och smarta, hopvikbara modeller. Många är vattenavvisande och håller varorna torra även om det regnar. (Tyget i paraplyer är också tillverkat av polyester.)
Fördelar:
- Polyester är ett väldigt slitstarkt material som också håller sig snyggt länge. Därför lämpar sig påsar av polyester mycket bra för återanvändning och de kan utan problem återanvändas hundratals gånger.
- Av de återanvändningsbara påsarna är polyesterkassen den som kräver minst energi vid tillverkningen, jämfört med non-woven, woven, jute och bomull. Med transporter inräknat orsakar en polyesterkasse utsläpp av 190 g koldioxid. Det är mindre än en tjugondel av vad motsvarande bomullskasse bidrar med.
Nackdelar:
- Polyester är ett oljebaserat material och alltså oftast tillverkad av en icke-förnyelsebar råvara. Men det går också att tillverka påsar av återvunnen polyester.
Hur ska man välja?
Som du ser finns inget perfekt val. Oavsett vilket material man väljer så finns det ingen påse som inte påverkar miljö eller klimat på något sätt. Du och företaget måste bestämma vilka olika hållbarhets- och miljöfaktorer som är viktigast för er och sedan göra ert val utifrån det. De råd man kan ge är följande:
1. Minimera utsläpp genom att välja en produkt som kan och blir återanvänd. Tänk på utformningen genom att välja en storlek som är lagom stor för att passa många olika användningsområden.
2. Kompensera för de utsläpp som orsakas av produktion och transporter. Enklast är att välja påsar märkta med ÅterBära™ så slipper du göra egna beräkningar och hitta egna sätt att klimatkompensera.
3. Säkra hela ledet. Vill du köpa in en bomullskasse, välj en som till exempel är tillverkad av OEKO-TEX®-certifierad och Fairtrade-märkt bomull. Då vet du att hälso- och miljöfarliga ämnen inte använts i tillverkningen och att en del av vinsten från odlingarna används för att förbättra det förutsättningarna för människorna i det lokala samhället.
4. I det fall det inte är helt uppenbart hur påsen ska återvinnas, skriv gärna någonstans på själva påsen hur den ska sorteras: ”Återvinn som plast”, ”Återvinn som papper” eller till och med ”Återvinn som bomull”. Du kan också uppmuntra till återanvändning på samma sätt: ”Använd mig gärna 500 gånger till!”
Råd till konsumenten
Förändra ditt konsumtionsbeteende genom att använda din påse så många gånger som möjligt. Den mest hållbara påsen är den som blir återanvänd. Ha med dig en hopvikbar shoppingkasse i polyester i jackfickan och använd plastpåsar på rulle i hemmet – eftersom de är mycket tunnare än matkassar, krävs inte heller lika mycket energi vid tillverkning.
Lämna sedan din återanvändbara påse till second hand för återanvändning eller se till att den återvinns på rätt sätt.
Bomull och textilier ska inte slängas i soporna. Förutom på returstationen, går det bra att lämna gamla bomullskassar, lakan och kläder i bland annat butikers egna återvinningsinsamlingar.
Texten innehåller några utvalda för- och nackdelar med olika material. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.