Stäng
Alla nyheter

Plastpåseskatten avskaffas: Vad innebär det?

Den svenska regeringen har beslutat att avskaffa skatten på plastbärkassar, ett beslut som träder i kraft den 1 november 2024. Vad innebär det för dig?

Anledning till att skatten avskaffas

Den 1 maj 2020 infördes plastpåseskatten i Sverige i syfte att minska förbrukningen av bärkassar i plast (plastpåsar) och för att minska som en nedskräpningsåtgärd. Den svenska regeringen har nu beslutat att avskaffa skatten på plastbärkassar, ett beslut som träder i kraft den 1 november 2024.

Bakgrunden till detta beslut är en minskad förbrukning av plastbärkassar i Sverige de senaste åren. Enligt siffror från Naturvårdsverket har förbrukningen sjunkit från 83 stycken per person och år 2017 till endast 17 stycken förra året. Detta ligger långt under EU:s målsättning på maximalt 40 plastbärkassar per person och år.

Även om skatten har haft en betydande effekt på att minska användningen av plastpåsar, återstår det att se hur konsumtionsmönstren kommer att förändras när skatten avskaffas.

Vilka påsar är det som tidigare har beskattats?

Plastpåseskatten innefattar alla plastpåsar med handtag, som butikskassar och mindre plastpåsar. Undantag för beskattning gäller för flergångskassar i plast, e-handelspåsar i plast samt soppåsar.

När slutar skatten gälla?

Plastpåsar som sätts på den svenska marknaden efter den 1 november 2024 beskattas inte.

Så tycker svenskarna om plastpåseskatten

35 procent av svenskarna uppger att de tycker plastpåsar är ett miljöproblem och fler än hälften av svenskarna, 51 procent, tycker det är viktigt att vi minskar användningen av dessa, enligt en Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra tidigare i år.

Det är jämt mellan positiv och negativ inställning till indragen plastpåseskatt. 39 procent av svenskarna svarar att de är positiva till att skatten tas bort medan 38 procent är negativa.

Hur gör andra länder?

Många länder har förbud eller beskattning på plastpåsar för att minska miljöpåverkan. Detta har lett till en betydande minskning av plastpåseförbrukningen i dessa länder och har inspirerat andra att följa efter.

Här är några exempel på länder som har infört restriktioner på plastpåsar:

  • Kenya: 2017 införde Kenya ett av världens strängaste förbud mot plastpåsar.
  • Rwanda: Rwanda införde ett totalt förbud mot plastpåsar år 2008.
  • Bangladesh: Bangladesh införde ett förbud mot tunna plastpåsar år 2002.
  • Frankrike: Frankrike började införa successiva åtgärder mot plastpåsar från och med 2016, inklusive en skatt och förbud mot vissa typer av plastprodukter.
  • Italien: Italien införde en skatt på tunna plastpåsar år 2011.
  • Storbritannien: Storbritannien införde en avgift på plastpåsar år 2015.
  • Taiwan: Taiwan införde ett förbud mot tunna plastpåsar år 2002.
  • Marocko: Marocko införde ett förbud mot import, köp och användning av plastpåsar år 2016.
  • Tyskland: Tyskland har infört en nationell förpackningslag som ställer krav på återvinning och minskad användning av plastpåsar. Exakta datum för lokala förbud eller skatter varierar.
  • Australien: Olika delstater i Australien har infört olika restriktioner, men många har infört avgifter eller förbud under de senaste åren.

Fördelar och nackdelar med plastpåsen

I och med upphävandet av plastpåseskatten hamnar plastpåsen åter i fokus. Plastpåsar är lätta, slitstarka, kostnadseffektiva och den påse med lägst koldioxidutsläpp. För att minska plastpåsarnas negativa effekter krävs ökad återvinning och att företag som använder sig av bärkassar, såväl som konsumenten, gör medvetna inköp. Det är viktigt att väga in både fördelar och nackdelar när vi diskuterar plastpåsar och deras roll i ett mer hållbart samhälle. Fråga oss om råd om den bästa påsen för din verksamhet.

Källa: Naturvårdsverket
Håll Sverige Rent

Kontakta oss