Stäng

Materialguiden

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan de olika materialen vi använder vid tillverkning av våra produkter.

Bomull

Bomull är ett omdiskuterat material som kräver stor mängd vatten för att gro och framställas. Tygkassar i bomull är hållbara ur ett återanvändningsperspektiv, då det faktum att materialet går att tvätta och är väldigt slitstarkt, ökar chansen till att man faktiskt behåller och använder produkten många gånger om under en längre tid.

Vi kan erbjuda ekologisk, OEKO-Tex-certifierad och vanlig bomull.

Ekologisk bomull

En bomullsodling klassas som ekologisk när den har varit befriad från kemiska bekämpningsmedel och stressande gödningsmedel i minst tre år. Produktionen är så energisnål som möjligt, samt sker med grundvatten. Förutom att ekologisk bomull har mindre belastning på miljön, håller generellt sett bomullen även högre kvalitet än konventionellt odlad bomull.

Faux leather

Konstläder eller faux PU finns i en mängd olika variationer av färger, texturer, och tjocklekar och används ofta som tillval när det kommer till handtag, för att beklä förpackningar eller för att tillverka necessärer till exempel.

Faux suede

Konstmocka eller faux suede finns i en mängd olika variationer av färger, texturer, och tjocklekar och används ofta som tillval när det kommer till handtag, klockförpackningar eller för att tillverka necessärer till exempel.

FSC® – certifierat papper

Alla våra papperspåsar är FSC-certifierade som standard och utan extra kostnad. FSC är en oberoende internationell medlemsorganisation som verkar för ett hållbart skogsbruk samt säkra och sunda arbetsvillkor för de som arbetar i skogen.

FSC-certifieringen betyder att våra kunder får förpackningslösningar och trycksaker med en garanti för att produkterna framställs enligt marknadens mest långtgående sociala och miljömässiga krav.

Juco

Juco är det hållbara kärleksbarnet som blir till när man blandar jute och bomull (cotton). Texturen på Juco är slätare och mer bomullslikt än jute och det positiva ur hållbarhetssynpunkt är att det kräver mindre vattenåtgång än en produkt i 100% bomull.

Jute

Materialet är mycket slitstarkt, 100% återvinningsbart och används ofta till återanvändbara shoppingkassar.

Kartong

Kartong är papper fast med högre gramvikt, så det blir ett tjockt och styvt förpackningsmaterial. Kartong har till skillnad från wellpapp inte något vågigt mellanskikt och används till exempel när man tillverkar – surprise – presentkartonger! Materialet kan tryckas, folieras, lamineras och anpassas nästan precis hur du vill.

Nedbrytbar plast

Vi erbjuder inte nedbrytbar plast. Trots att nedbrytbar plast innehåller ett additiv som ”programmerar” kassen att brytas ned och efter ca 2-5 år, finns risker att mikroplaster blir kvar i naturen och därför tar Avisera 2018-11-30 bort materialet ur sortimentet.

Inom kategorin ”Nedbrytbar plast” ingår även nedbrytbar plast från majsstärkelse och snäckskal, som även dessa bryts ner till plastpartiklar som riskerar hamna i vår natur.

OEKO-TEX® – certifierad textil

OEKO-TEX® är en miljömärkning för bomullspåsar och non woven-kassar.

PP Non woven

PP non woven är en plastbaserad, slät textil som framförallt används för att tillverka återanvändbara påsar. Materialet är väldigt slitstarkt, kostnadseffektivt och har lång livslängd. En fördel med påsar i PP non woven är att de har betydligt mycket mer energieffektiv tillverkning och genererar lägre koldioxidutsläpp än till exempel bomullspåsar.

PP Woven

PP, eller Polypropen woven är en plastbaserad, vävd textil mest känd för att användas till den blå IKEA-kassen. Materialet är väldigt slitstarkt och har lång livslängd. En fördel med påsar i PP woven är att de har betydligt mycket mer energieffektiv tillverkning och genererar lägre koldioxidutsläpp än till exempel bomullspåsar.

Återvunnet papper

Återvunnet papper och kartong finns som miljöval för många av våra påsar och förpackningar i papper. Eftersom pappersspill blandas kan det återvunna papprets färg och textur uppfattas olika från produktion till produktion, vilket också oftast ger den där naturliga känslan som många uppskattar.

Återvunnen plast

Återvunnen plast, s.k. Re-LDPE finns om miljöval för våra plastkassar och e-handelspåsar. En plastkasse tillverkad av 40-80% återvunnet material har samma kvalitet och egenskaper som en vanlig plastkasse. Materialet kan skilja sig något i färg och struktur och kan uppfattas som mindre slät än vanlig plast.

Wellpapp

Wellpapp är materialet som till exempel flyttkartonger eller e-handelslådor tillverkas av. Wellpapp är ett förpackningsmaterial med ett ytterskikt gjort av papper med ett eller flera vågiga mellanskikt. Vill man ha en glansig eller matt yta lägger man ett bestruket papper på det översta skiktet, vilket man sedan trycker på.