Stäng
Alla nyheter

Andeliusgribbe – A new day is on the horizon

Linda Gribbe och Karin Andelius träffades på Danshögskolan i början av 2000-talet. Efter att ha arbetat åtta år inom dansen ville de hitta en ny form för uttryck. Det blev starten för smyckesmärket Andeliusgribbe. Två och ett halvt år senare är de en Swedish Fashion Talent 2018, vinnare av Precious Talent of the Year 2018 och aktuella med sin fjärde kollektion, BRINN – Ode to the changemakers, som ska inspirera till förändring.

Mer än fina smycken

Att jobba hållbart i hela ledet var ett måste för Andeliusgribbe redan från start. Avisera har varit Andeliusgribbes leverantör av smyckesförpackningar sedan 2017 och i ett nytt projekt har vi tillverkat en ekologisk, klimatneutral bomullskasse inför lanseringen av deras senaste kollektion. Vi träffade Linda Gribbe och Karin Andelius för att ta reda på drivkraften bakom det prisbelönta hållbarhetsarbetet. Karin Andelius förklarar hur det kom att bli en grundvärdering för duon:

– Vi är ju båda två överdrivna moralmänniskor. Och när vi startade Andeliusgribbe var det en självklarhet att det ideella och kommersiella skulle gå hand i hand. Vi bestämde oss ganska tidigt för att det inte ‘’bara’’ räckte med fina smycken, utan vi ville baka in vår drivkraft i receptet och skapa hållbara smycken som man kan leva med länge.

Okonventionellt, men hållbart arbetssätt

För att kunna nå visionen om att vara hållbara i hela ledet, insåg Linda och Karin ganska snabbt vikten av att skaffa rätt samarbetspartners.

– Eftersom vi varken är guld- eller silversmeder och vi inte heller har någon bakgrund i smyckesbranschen, är sättet vi arbetar på egentligen ganska okonventionellt, säger Linda Gribbe och fortsätter, vi har istället fokuserat på att designa och sedan handplockat samarbetspartners i olika led som kan hjälpa oss att skapa kvalitativa produkter.

Karin Andelius instämmer och berättar om hur valet av material för deras smycken började:
– För det första så valde vi våra material i samråd med kemikalieinspektionen för att se till att produktionen skulle bli så etisk som möjligt. Det gjorde det enkelt att välja lokalproducerat här i Sverige där lagstiftning gällande miljö och arbetsmiljö efterföljs.

– Samma sak gäller när det kommer till alla våra leverantörer, fortsätter hon. Ska vi ta fram förpackningar eller tygpåsar vill vi vara säkra på att de tillverkats med ett material som inte skadar miljö eller människor och att de producerats i en säker fabrik, med krav på arbetsförhållanden och löner. Därför känns det tryggt med en partner som Avisera – ni är transparenta och har ett väl genomarbetat hållbarhetsarbete, vilket gör att vi kan slappna av och inte behöver vara experter på varje område.

Brinner för att stärka andra kvinnor

Från dag ett bestämde Andeliusgribbe att minst tio procent av deras vinst alltid ska gå till välgörande ändamål för kvinnor. Genom kollektionen ‘’The F Piece’’ lät de hela fyrtio procent gå till att utbilda indiska flickor i mänskliga och juridiska rättigheter. Nu är Andeliusgribbe aktuella med sin fjärde kollektion, BRINN – Ode to the changemakers, som ska inspirera till en ny typ av förändring.

– Inspirationen till vår senaste kollektion kom till oss efter att vi hörde Oprah Winfreys tal på Golden Globe-galan i startskottet på Me too-rörelsen, säger Linda Gribbe. Orden ‘’A new day is on the horizon, and when that new day finally dawns it will be because of a lot of magnificent women’’ berörde oss, och vi visste direkt att vi ville göra en kollektion där vi får chansen att uppmärksamma våra kvinnliga förebilder och vad de brinner för.

– Samma sak gäller när det kommer till alla våra leverantörer, fortsätter hon. Ska vi ta fram förpackningar eller tygpåsar vill vi vara säkra på att de tillverkats med ett material som inte skadar miljö eller människor och att de producerats i en säker fabrik, med krav på arbetsförhållanden och löner. Därför känns det tryggt med en partner som Avisera – ni är transparenta och har ett väl genomarbetat hållbarhetsarbete, vilket gör att vi kan slappna av och inte behöver vara experter på varje område.

Nya kollektionen uppmanar till förändring

Tillsammans med Elsa Ekman tog designerduon fram designen och konceptet för nya kollektionen BRINN – Ode to the changemakers, där soluppgången representerar en början på något nytt, något stort.

– Den tjugofemte oktober släpper vi kollektionen och den här gången vill vi själva fungera som ‘’changemakers’’ genom att vara med och förändra genom att lyfta fram fantastiska kvinnor som bidrar till en positiv samhällsförändring, säger Karin Andelius. Vi har också tretton ambassadörer för BRINN – Ode to the changemakers och några av dem är Nina Rung (feminist, kriminolog och debattör), Suad Ali (statsvetare, krönikör, sommarvärd i P1) och Amanda Lundeteg (VD, styrelseledamot, jurymedlem). Vi är jättestolta över att få kalla dem för våra modeller, eller snarare role models, och kunna skapa ytterligare en plattform där de kan synas och höras.

Andeliusgribbes utmaning som changemaker

– Att vara modig, inte ängslig, säger Andelius. Vi brottas ibland med om vi är tillräckligt coola (vi är mammor båda två), om vi är för gamla eller om vi ens gör tillräckligt mycket för att förändra världen.

Gribbe fortsätter:

– Vi skulle ju kunna göra så mycket mer, som att jobba som jurister eller läkare och rädda liv. Men sen måste vi komma tillbaka till att vi bara två personer som gör det vi kan och att det räcker. För två och ett halvt år sedan följde vi våra hjärtan, vi chansade och vi måste ha mod nog att tro på att det vi gör faktiskt gör skillnad både i smyckes- och modebranschen, såväl för den som bär smycket.

Håll dig uppdaterad om det senaste från Avisera!

Tack, du kommer få vårt nästa utskick!