Stäng
Alla nyheter

Nu klimatkompenserar vi i Amazonas

Fem år efter lanseringen av miljömärkningen ÅterBära beslutar vi nu att byta trädplanteringsprojekt för att bevara regnskogen i Amazonas. 

Enligt FN:s nya klimatrapport är de närmaste åren helt avgörande för att undvika katastrofala klimateffekter, och insatser krävs för att den globala uppvärmningen inte ska överstiga 1,5 grader. Samtidigt ökade skövlingen av skog i urfolkens territorium i Amazonas med 43 procent bara under april 2021, jämfört med samma period 2020*.

Vi på Avisera var 2017 först i Sverige med att ta fram en produktmärkning för klimatkompenserade förpackningar, trycksaker och påsar. Miljömärkningen ÅterBära är numera standard och majoriteten av våra kunder ser det idag som en hygienfaktor med helt klimatneutrala förpackningslösningar.

Klimatkompenserat för tjugotusen ton koldioxid på fem år

Aviseras klimatkompensation genom bevarande av skog och plantering av träd har haft stor betydelse. Sedan lanseringen har ÅterBära blivit en allt mer populär miljömärkning och med hjälp av kunder som J.Lindeberg, Haglöfs, Nudie Jeans, Vagabond och Lyko har vi idag klimatkompenserat för hela tjugotusen ton koldioxidutsläpp.

– Vi är stolta över att kunna leda den här utvecklingen i förpackningsbranschen och ser ÅterBära som ett positivt tillskott till vårt eget och våra kunders miljöarbete, säger Rosanna Selén, Head of Sustainability på Avisera.

Att vi fem år efter lansering har klimatkompenserad för tjugotusen ton koldioxidutsläpp är ett bättre utfall än vad vi kunnat föreställa oss. Det är ett bevis för att det går snabbt att göra skillnad för miljön när man väl bestämmer sig, avslutar Selén.

 

Byter trädplanteringsprojekt för att bevara regnskogen i Amazonas

Den snabba utvecklingen har fått Avisera att se sig om efter nya projekt att engagera sig i. Nu har vi valt ett projekt som är Verra-certifierat enligt VCS-standarden (Verified Carbon Standard) och bidrar till FN’s globala hållbarhetsmål.

Klimatkompensationen äger rum i Amazonas, Brasilien. I Amazonas verkar projektet för att skydda regnskogen och minska utsläpp genom att förebygga skövling av skog.

Just träd och stora skogar som Amazonas behövs för att nå de globala klimatmålen. Idag lagrar dessa skogar enorma mängder kol. Detta kol måste få stanna här för att inte ytterligare spä på växthuseffekten. Dessutom ger regnskogarna motståndskraft mot klimatförändringar, till exempel genom att binda mer koldioxid, avkylning som minskar effekterna av extremhetta. Och de skapar stabila lokala klimat, väder och vindar, som både växter, djur och människor är helt beroende av*.

ÅterBära-märkningen finns idag tillgänglig på majoriteten av Aviseras produktsortiment och produkter som förpackningar, papperspåsar, återanvändbara kassar och trycksaker klimatkompenseras för.

Vill du klimatkompensera för dina förpackningar?

Kontakta oss på hello@avisera.se så hjälper vi dig!

Källor:

1. https://www.greenpeace.org/sweden/bakgrund/46755/skovlingen-av-amazonas-slar-nytt-rekord-urfolk-stammer-regeringen/

2. https://www.wwf.se/skog/regnskog/amazonas-regnskog/#hoten